Wedstrijdverslag FC Bemelen – FC Gulpen

Zondagmiddag matchday, zoals zo vaak op zondagmiddag. Maar deze zondagmiddag is anders dan andere. Bij aankomst op het zonovergoten sportpark De Sleutel tref ik 14 zeer fitte spelers aan. Het weekend tot dusver wordt besproken, waaruit al snel blijkt dat alles aan de kant is gezet om vandaag te knallen. Vandaag knallen is ook precies wat iedereen voor ogen heeft omdat de belangen groot zijn. Tegenstander F.C. Gulpen, waar we ons een half jaar geleden roemloos met 4-0 verloren moesten geven, is het grootste obstakel van de vijf resterende wedstrijden tussen ons en ons nieuwste doel, het veroveren van de derde periode. Met Geertruidse Boys op één punt afstand en met één wedstrijd meer dan ons is deze inhaalronde de kans om de kop over te nemen in de derde periode. Bij winst van F.C. Gulpen wordt Willem 1 definitief kampioen, waardoor de periode doorschuift naar de nummer twee in de derde periode. (Bovenstaande wordt onder het schrijven van dit verslag door de Kale Waarheid tot in de puntjes uitgezocht).

In de kleedkamer heerst ondanks de belangen de vertrouwde gezelligheid met DJ Sicke Sevy achter de knoppen totdat trainer Ümit Akel het woord pakt en de gezichten geconcentreerd richting het bord draaien. Echter, voordat de belangrijkste taken van de aankomende 90 minuten worden verdeeld, komt Deun binnen om duidelijk te maken dat ook het bestuur de belangen kent en dit wil onderstrepen met de boodschap; “Winnen = Bier”. De volgende woorden van de trainer over onderlinge afstanden, looplijnen, taken, keuzes, afjagen en druk zetten vallen bij velen in het niet ten opzichte van de motiverende woorden van Deun.

Na een respectvolle minuut stilte voor het overlijden van oprichter en erelid Frans Coenjaerts zijn de vuisten gebald, de messen geslepen en, in het geval van Ivan, de wenkbrauwen ingesmeerd met Vaseline. Ook na het eerste fluitsignaal waren de gedachten nog op de juiste plaats. Net toen Pierre Pirnay, met stipt onze meest vertrouwde en onvoorwaardelijk steunende supporter, zijn eerste kop koffie krijgt van Bert en/of Paul (Nee Kevin, dit keer niet Ernie), wordt op het middenveld na goed druk zetten de bal afgepakt en krijgt Didier balbezit. Eenmaal in balbezit komen meteen de lopende mensen in actie. Dribbelend naar het 16-meter-gebied van F.C. Gulpen, ontstaan hiermee voor Didier dan ook de mogelijkheden om af te leggen. Afleggen op Rick links, op Maurice en Killian rechts, de makkelijke optie, de verwachte optie. Het wordt door Didier slechts gebruikt als afleiden. Na een doortrapte schijnbeweging speelt Didier zich volledig vrij voor de keeper en straft in de vierde minuut het balverlies koelbloedig af met de openingstreffer.

In minuut negen doet zich al de volgende mogelijkheid voor. Rick soleert vanuit het middenveld langs, wie zal het zeggen 2, 3, 5 spelers, waarna de linksback van Gulpen een bruut einde maakt aan de solo. De scheidsrechter oordeelt de actie met een vrije trap net buiten het 16-meter-gebied. De muur wordt man voor man gezet. Eén man te weinig zo blijkt na het schot van Rick. Aan de binnenkant van de muur ziet hij ruimte om de bal vakkundig langs de muur maar in het doel te vuren. 2-0 na 10 minuten.

Het sterk en over het algemeen verzorgd spelende F.C. Gulpen heeft de nodige moeite met het passeren van de solide Bemelse verdediging dat als blok elke aanval opvangt. Gulpen weet desondanks gevaarlijk te worden met onder andere een vrije trap die door Luc met uiterste inspanning op de lat wordt getikt. Hierna vergeet de Bemelse verdediging om fouten te maken en blijft het trots de gekoesterde nul handhaven.

Aan de andere zijde laat Gulpen op het middenveld een steekje vallen waarna Kevin direct weet te profiteren. Na een behendige aanname op de borst denkt vriend en vijand dat hij Rick, die al vertrokken is vanaf de linkerkant, diep gaat sturen. Echter weet hij iedereen, inclusief zichzelf, te verrassen met een steekbal op de tevens al vertrokken Killian. Met name de explosieve startsnelheid is voor de verdediging van Gulpen niet te herstellen en na een fraaie afronding staat het plotseling 3-0. En alsof het niet gek genoeg kan, weet Killian even later ook nog de grabbelende keeper van Gulpen te verrassen met zijn aanwezigheid bij de eerste paal en zo wordt ook de 4-0 nog voor rust een feit.

Tweede helft; Sterker spelend Gulpen > Niet fraai voetballend Bemelen > Doelpunt tegen, 4-1 > Strijden als team > Voorsprong behouden > Laatste fluitsignaal > Winst. En Winnen = Bier.

Nog vier wedstrijden met de niet te onderschatten tegenstanders; SNC, Sibbe, SCG en RKMVC. Ook hier zal soortgelijke focus, strijdlust, support en motivatie (Deun?) nodig zijn, om de drie gewonnen punten tegen Gulpen te verruilen voor een periodetitel.


Tekst: Tim Houben
Eindstand: 4 – 1
Goals: Didier, Rick, Killian 2x