Wedstrijdverslag FC Bemelen – Haanrade

23 September 2018 te Bemelen

De dag kon niet mooier beginnen. De gordijnen gaan open en wat zien we? Regen, regen, regen, heerlijk! Een prachtig begin van wat de eerste officiële competitiedag van FC Bemelen gaat worden. Ondertussen hoor ik op de radio de verrassende eindstand van FC Bemelen 2 – BMR. Je gelooft het niet, jawel: 2 tegen 0.

Ik werd gevraagd om het eerste wedstrijdverslag te schrijven. En toen moest ik toch even goed nadenken. Bedoelen ze de wedstrijd van vrijdag of van zondag? Op voorhand hadden we eigenlijk al kunnen weten dat Less is More een zwaardere wedstrijd zou worden dan de wedstrijd tegen Haanrade 1. De 22 millimeter van zondag vallen in het niet bij de 125 liter van vrijdag.

Enfin, het eerste elftal gaat van start in de 5e klasse A met een wedstrijd tegen Haanrade 1. We mogen dit jaar opvallend vaak richting de Oostelijke Mijnstreek en komen een aantal nieuwe tegenstanders tegen. Ik maak dan ook van de gelegenheid gebruik om jullie wat meer te vertellen over onze eerste tegenstander.

Haanrade ligt ten noorden van de stad Kerkrade nabij de Worm, de grensrivier met Duitsland. Het dorp telt 2.015 inwoners, waarvan 985 vrouwen. Een dorp waar de PVV overigens de meeste stemmen kreeg. Het verbaasd met dan ook niks dat slechts 0.2% van de inwoners Marokkaans is en 0.7% Turks. Laten we maar snel naar de wedstrijd gaan.

Umit koos voor de volgende 11 spelers: Luc, Guy, Rim, Bart, Tom, Roy , Jochen, Didier, Bas, Killian en Rick. Enrique, Leroy en Joey namen plaats op de bank.

Bemelen liet al snel haar aanvallende intenties zien en kwam goed uit de startblokken. Dit resulteerde in een vroege goal van Boem Bam Bassie. Guy wist niet lang daarna al de 2-0 te maken door op het juiste moment zijn goed gevulde bierbuik uit te zetten.
Bart zou geen familie van Tim zijn geweest als hij deze wedstrijd foutloos zou beëindigen. De spits was er als de kippen bij om met Bart het duel aan te gaan en kwam als winnaar uit de bus, Bemelen 2 – Haanrade 1. De fysieke trainingen op dinsdagen zouden Bart geen windeieren leggen.

Bali en Bale moet je niet met elkaar verwarren. Bali is het eiland waar Lars met een overdreven aangespannen arm op het strand lag en ons succes wenste. Bale was diegene die langs de rechterflank opkwam, naar binnen kapte en de bal mee gaf aan Killian die uit de zoveelste kluts Jochen wist te vinden. Volledig verdiend was de marge weer 2.

Vlak voor rust zag de scheids in de verte iets bewegen. Hij snelde zich richting de situatie en kwam al gauw tot de conclusie dat hij niets anders kon dan de verdediger van Haanrade richting de douche te sturen. Het spreekwoord “Oordelen als een blinde over kleuren” (=oordelen zonder enig inzicht) is de perfecte omschrijving van de arbiter van de dag, maar hij had het wel bij het juiste eind.

Umit besloot ook de tweede helft het elftal ongewijzigd het veld in te sturen. Haanrade kon het Bemelen geen moment echt lastig maken en de FC bleef via Roy Croky Andriën geduldig rondspelen. Killian (die vrijdag niet bij Less is More aanwezig was) tekende voor de 4-1. Inmiddels had Jochen plaats gemaakt voor Leroy. 39 jaar aan levenservaring gaan we dit seizoen nog vaak nodig hebben, maar deze wedstrijd was beslist en dus kon de trainer onbezorgd wisselen. Al snel lag Leroy voor een vrije trap aan, aan de rechterkant, om deze vervolgens met zijn fluwelen linker in het net te leggen, 5-1.

En dan dames en heren….Ga achterover zitten, sluit je ogen en stap in de rollercoaster die Tom Nicolas Tagliafico van der Hoeven heet. Tom kijkt, analyseert en schat de situatie in. Met zo’n uitzonderlijke trap als die van Tom hoef je op die positie eigenlijk niet lang na te denken. Omdat de voorzetten normaliter toch niet aankomen kun je soms beter voor eigen succes gaan, en hoe! Met een bekeken bal zette hij de keeper, de supporters en Bas op het verkeerde been. Vanaf een meter of 25 zeilde de bal richting de rechter bovenhoek. Een pracht van een doelpunt! En wat komt dan direct bij je op? Juist, de Puskás Award.

Een doelpunt dat genomineerd mag worden voor de Puskás Award dient te voldoen aan de volgende criteria:

Het doelpunt behoeft mooi te zijn (subjectief, bedoeld wordt: afstandsschoten, omhalen, uitgespeelde teamgoals, individuele acties etc.). Zonder enige twijfel voldeed dit doelpunt hieraan.
Het doelpunt behoeft geen resultaat te zijn van fouten bij de tegenstander of geluk, dan wel toeval. Zonder enige twijfel voldeed dit doelpunt hieraan.
Er moet rekening gehouden worden met de gewichtigheid van de wedstrijd (internationale wedstrijd, hoogste landelijke divisie. Des te belangrijker de wedstrijd, des te beter). 5e Klasse A voldoet hier zonder enige twijfel aan.
Het doelpunt moet FairPlay ondersteunen, de speler behoort bijvoorbeeld geen slecht gedrag te hebben vertoond of betrapt te zijn op het gebruik van doping. Absoluut van toepassing. Tom is Fairplay, Fairplay is Tom.

Op 21 september 2019 worden de 10 nominaties bekend gemaakt. Het zal een ieder verbazen als dit pareltje er niet bij zit. Ik verheug me nu al op de speech van Hans, mocht Tom deze prijs in de wacht slepen.

Tot slot viel er ook nog de 7-1, hoe deze bal nog in het doel terecht kwam is onbekend. Bemelen pakt de eerste driepunter van het seizoen maar toch waren de naweeën van een zwaar weekend duidelijk zichtbaar. Om 18u30 was de kantine nagenoeg leeg (een uitzonderlijke prestatie) en konden Bert en Paula gaan genieten van een welverdiend avondje vrij!

Volgende week reizen we af naar SNC.


Tekst: Didier Weijts
Eindstand: 7 – 1
Goals: Bas, Guy, Jochen, Killian, Leroy (2x), Tom